Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Zajímalo by mě, zda je či není legální prodávat neoriginální zahraniční triky v ČR, v případě, že v ČR není žádný oficiální distributor a stejně tak zde není registrovaný žádný patent, značka ani nic jiného? Případně jak je to v případě, kdy součástí triku je i výukové DVD, které je v případě neoriginálního výrobce kopií originálního DVD?

Platí autorská práva automaticky celosvětově, nebo je potřeba v každé zemi něco registrovat? Případně je možné takováto DVD bezplatně rozdávat? Děkuji, Eduard

ODPOVĚĎ:
To, zda je daný subjekt chráněný mezinárodním právem zjistíte prostřednictvím webu Úřadu průmyslového vlastnictví.
Úřad eviduje jak např. ochranné známky platné na území ČR, ale přes online databázi WIPO i ochranné známky zapsané mezinárodně a platné na jiných územích než je území ČR.
Je třeba zjistit, zda trik není chráněn unijní ochranou, protože pak by se ochrana automaticky vztahovala i na ČR.
V této oblasti doporučuji velkou obezřetnost, protože např. v USA je možné chránit ochranou známkou i vůni.
Osobně bych jakékoliv obchodování (ať už úplatné či bezúplatné) nedoporučovala, protože není směrodatné, zda jste z reprodukce originálu měl zisk, a to až do okamžiku, kdy zjistíte, zda je trik chráněn na území EU či nikoliv.
Potřebné informace doporučuji zjistit na Úřadu průmyslového vlastnictví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.