Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám pronajatou provozovnu a jelikož jsem v dost složité situaci, zpozdila jsem se s placením nájmu. Majitel nemovitosti ze dne na den vyměnil zámek v provozovně, dal ceduli zákaz vstupu a poslal mi dopis, kde uplatňuje zadržovací právo na majetek, který mám na provozovně.

Znemožnil mi tím pokračování v podnikání. Na dohodu nechce přistoupit, nechce mě pustit pro osobní věci, které na provozovně mám. Potřebuji i z databáze v PC kontaktovat zákazníky, jelikož jim chci vrátit část přeplacených služeb. Mám tam mobilní telefon, na který lidi volají atd. Nedal mi žádnou výpověď ani předchozí upozornění a hlavně nemám ani smlouvu o pronájmu, byla prozatím jen ústní dohoda. Má na toto právo? A jak mám dál postupovat? Byla jsem i na Policii, ale Ti mi řekli, že možná jedná protiprávně, ale není to trestný čin, takže oni mi nemůžou pomoci. Vím, že zadržovací právo vzniká v případě splatné pohledávky, jaká však vznikla bez smlouvy splatná pohledávka? Nechci nic popírat, ale majitel nekomunikuje a nechce se na ničem dohodnout, pokud nesplatím najednou zbývající dluh. Hlavně se potřebuji dostat k osobním věcěm a kontaktům na klienty, aby mě oni potom nezažalovali. Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Smlouva o nájmu nemusí být písemná, stačí vědomí obou stran o její existenci.
Váš případ má několik aspektů:
1. pronajímatel uplatnil zadržovací právo oprávněně
2. pokud jste mu v minulosti nájemné zaplatila, je prokazatelné do jaké výše jeho splatná pohledávka existuje. K tomuto se již vyjadřoval Nejvyšší soud, když konstatoval, že „zadržovací právo slouží k zajištění splatné peněžité pohledávky v její skutečné výši, nikoliv ve výši věřitelem tvrzené (sp. zn. 21 Cdo 624/2001). Tudíž pokud jsou zadržovány věci převyšující výši splatné pohledávky. Pronajímatel vykonává právo v rozporu s dobrými mravy a sám se dopouští protiprávního jednání a takové jednání může dosahovat podoby trestného činu poškozování cizích práv (záleží na výši převýšení zadržovaných věcí vůči pohledávce).
Pokud Váš závazek vůči pronajímateli převyšuje hodnotu zadržovaných věcí jste v situaci, kdy jedinou cestou je zaplacení celého závazku, jelikož pronajímatele de facto nelze obviňovat ze šikanozního výkonu práva.
Pokud je situace opačná, vyrozuměte pronajímatele o jeho protiprávním jednání a Vaší připravenosti žalovat jej na škodu způsobenou jednáním v rozporu s dobrými mravy (ve smyslu § 424 občanského zákoníku), škodou je v takovém případě i Vaše neschopnost splnit své závazky vůči třetím osobám.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.