Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Před 35 lety jsme koupili rodinný dům se zahradou. Nyní jsme chtěli část zahrady prodat. Na katastru jsme ale zjistili, že zřejmě došlo ke špatnému zaměření zahrady a její část nám nepatří. Po celou dobu ji užíváme, staráme se o ni. Má na ni majitel, zapsaný na katastru nějaký nárok?

Jak řešit situaci dál? S majitelem není domluva, nárokuje si peníze. Předem děkuji za odpověď. Svatava

ODPOVĚĎ:
Pokud se oficiální majitel o část pozemku nestaral, můžete se fiktivní majitel (nekomunikující soused) bránit tvrzením o vydržení vlastnického práva.
Velmi záleží na okolnostech - způsob výměry pozemků, jednání vlastníka, jednání Vás vůči pozemku, obsah evidence katastru nemovitostí (z katastru lze totiž zjistit vždy, že obhospodařujete cizí majetek, tudíž pokud zápis neovlivnili např. technické okolnosti, kterými bývá přeměřování pozemku, máte poněkud ztíženou pozici). Je totiž třeba prokázat dobrou víru Vás v to, že jste oprávněným vlastníkem.
Pokud budete před prodejem chtít mít jistotu, můžete podat žalobu na určení toho, zda Vám vlastnické právo svědčí či nikoliv. V tomto řízení byste museli prokázat, že jste se k pozemku chovali jako k vlastnímu na základě dobré víry (která je odůvodněná i vzdor stavu zápisu v katastru).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.