Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V listopadu 2009 si moje maminka koupila od majitelky domu ve Vršovicích nájemní smlouvu na byt na dobu neurčitou, kde bylo regulované nájemné, za odstupné. Částka zrovna nebyla nízká. Majitelka ji ovšem zatajila záležitosti se sousedícími lidmi.

Po kratší době užívání tohoto bytu maminka zaznamenala, že jí sousedka dělá naschvály ("třískala" až 30x denně silně dveřmi od svého bytu (nechodila do práce tak měla na to dostatečně času). Maminka to oznámila majitelce domu, která jí odepsala, aby si toho nevšímala. Maminka tak "trpěla" dál. V srpnu 2011 otevřela dveře, sousedka se objevila mezi futry dveří a začala zprvu mluvit o tom, že ji nechá třískat dveřmi nebo jí podřeže hrdlo. Na základě toho se vše nahlásilo na Policii, kde nám sdělili, že má tato sousedka již založený spis podobného charakteru s již minulými nájemníky. Maminka se domluvila s majitelkou na dohodě o ukončení nájemního vztahu 10/2011, majitelka vyplatila 1/2 odstupného. Máma se cítí být poškozená, přišla o byt. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Situace je spíš smutná než protiprávní.
O poškození se v tomto případě dá stěží uvažovat. Pokud se majitelka nezavázala zajišťovat v domě pořádek a klid, je skutečnost, že matce nesdělila informace o problémových nájemnících, nemravná.
Lze uvažovat o tom, že nájemní smlouva je neplatná a pokusit se soudit o celé odstupné, jelikož smlouva byla uzavřena v rozporu s dobrými mravy, když majitelka domu věděla, že byt není způsobilý užívání z důvodu problematičnosti sousedů a majitelka tak de facto opakovaně vydělává na odstupném.
K takovému sporu doporučuji vyhledat kvalitní advokátní služby, jelikož se jedná o velmi složitou záležitost.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.