Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám dotaz ohledně dědictví. Otec s matkou vlastnili majetek - dům, auto. 50% majetku patřilo otci a 50% matce. Otec zemřel a v závěti určil dědický podíl 1/8 svému synovi a 3/8 jinému dědici. Pokud má syn s matkou většinový podíl t.j. 5/8, může jiný dědic svůj podíl prodat cizímu zájemci nebo třeba zastavit svou část nemovitosti bance za účelem např. úvěru?

A jak máme postupovat pokud se s menšinovým dědicem nedohodneme na ceně za jeho 3/8 podíl? Děkuji, Johana

ODPOVĚĎ:
Pokud se jedná o hospodaření se společnou věcí, rozhoduje většina spoluvlastníků (počítáno většina podílů). Zastavení, pronájem patří mezi hospodaření se společnou věcí. V případě, že by spoluvlastník měl zájem svůj podíl scizit (prodat, darovat) a převod by nebyl určen osobě blízké spoluvlastníka, je povinen nabídnout ostatním spoluvlastníkům svůj podíl k převodu (odkoupení), a to za podmínek stejně výhodných, za jakých by podíl převedl na 3. osobu (tedy nejen za stejnou cenu, ale i za stejných ostatních podmínek).
K druhé otázce - záleží na tom, z jakého důvodu se nedohodnete na ceně; pokud se Vám podíl bude zdát předražený, ale spoluvlastník pro něj bude mít kupce, je oprávněn prodat podíl za vyšší cenu než jakou jste ochotni zaplatit Vy.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.