Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj manžel si ještě v době, kdy jsme se neznali tj. rok 2003, koupil byt na úvěr. Od roku 2006 v něm žijeme společně, manželství jsme uzavřeli v roce 2009 a byt jsme společně doplatili předčasně v loňském roce. Již od začátku máme společný účet, kde nám chodí příjmy od obou, všechny poplatky se tedy platí z jednoho společného účtu.

Chci se rozvést, můj manžel tvrdí, že nemám na byt žádné právo, protože si jej koupil v době, kdy byl svobodný. Jak to, prosím, je? Mám právo na nějaké vyplacení? Děkuji, Debora

ODPOVĚĎ:
Vzhledem k tomu, že manžel koupil byt před uzavřením manželství, platí, že pokud jste během manželství neuzavřeli dohodu o rozšíření společného jmění manželů (SJM), je výlučným vlastníkem tohoto bytu Váš manžel.
Vy byste mohla mít nárok na úhradu nákladů, které jste vynaložila na výlučný majetek Vašeho manžela. Musela byste ale důvod a výši těchto investic prokázat. Pokud nemáte písemné doklady (výpisy z účtu, faktury, účtenky apod.) o tom, že Vaše peníze šly na splátky hypotéky bytu Vašeho manžela, rekonstrukce nebo vybavení domácnosti, bude vymáhání jakýchkoliv finančních nároků velmi problematické.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.