Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme spolumajitelé rodinného domu, každý má svůj vchod, dům je řádně zkolaudován. Není však rozdělen pozemek (zahrada) včetně průjezdu, který je na naší straně, což je důvodem našeho sporu, který vznikl nedodržením ústní domluvy při zahájení přípravy stavby.

Tzn. každý si uzavře svůj pozemek s tím že spolumajitel má vchod z ulice s předzahrádkou a já vchod z průjezdem.  Potřebuji vědět, zda spolumajitel společného pozemku musí mít ode mne souhlas na případnou stavbu altánku, pergoly, dílny, sázení stromů, nebo keřů apod. na našem společném majetku. Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Jako spoluvlastník pozemku před Vaším domem, máte k pozemku stejná práva jako ostatní spoluvlastníci. Za předpokladu, že nedošlo k rozdělení vlastnických podílů platí, že jste každý vlastníkem stejné části pozemku. Pokud bude kdokoliv z vás jakýmkoliv způsobem nakládat s pozemkem, musí mít souhlas ostatních spoluvlastníků. Ovšem je třeba mít určitou míru, pokud byste např. vyžadoval striktně odsouhlasení i zasazení nějaké drobné rostliny, nemusel byste v případném sporu uspět z důvodu šikanózního výkonu práv.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.