Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Obýváme byt v samostatném domě. Máme smlouvu na dobu neurčitou. Regulované nájemné platíme řádně a smlouvu jsme neporušili. Majitel se rozhodl domek prodat. Cenu stanovil neúměrně vysokou. Po neúspěšném jednání s námi předal prodej domku realitní kanceláři.

Jaká jsou naše práva? Musíme kdykoliv vyhovět pracovníkúm realitní kanceláře při prohlídkách domu případnými zájemnci? Musí být přítomen majitel? Máme právo na náhradní bydlení? Kdo ho zajistí? Děkuji, Ilona

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě dochází ke změně právního vztahu v osobě pronajímatele. Pronajímatel je vlastníkem nemovitosti a jeho vlastnické právo je neomezeno v otázce, za kolik se rozhodne svou nemovitost prodat, otázka zní, za kolik ji ve skutečnosti prodá. Pronajimatel má však povinnost Vás o změně vlastníka nemovitosti informovat. Nájem bytu je právem chráněný závazkový vztah. Nelze jej ukončit bez Vašeho souhlasu pouze na základě toho, že se mění pronajímatel. Ve Vašem případě, kdy máte smlouvu na dobu neurčitou lze vypověď ze strany pronajímatele bez přivolení soudu jen za předpokladu, že byste hrubě porušovali dobré mravy nebo povinnosti vyplývající z nájemní smlouvy (např. neplacení nájemného, za určitých podmínek pokud máte více bytů či domů, neužíváte-li dům bez vážného důvodu nebo jedná-li se o dům zvláštního určení, které Vy nesplňujete (typicky služební byt). Pokud byste dostala výpověď z nájmu bytu z prvních čtyř důvodů, bytová náhrada Vám náleží. Váš případ vidím asi tak, že majitel se s novým majitelem buď domluví, že jeho požadavky bude řešit s Vámi on osobně nebo až majitel nový. Pokud se Vás bude chtít nový majitel "zbavit" nejspíš tak učiní cestou zvýšení nájemného. To s Vámi ale musí předem probrat. V případě, že byste s novou výší nesouhlasili, můžete se obrátit na soud.
Co se týče návštěvy realitní kanceláře a zájemci, na nájem bytu se vztahuje ustanovení o nedotknutelnosti obydlí, což je právo zakotveno v Listině základních práv a svobod. Oproti tomu stojí právo pronajímatele po písemné dohodě s Vámi do bytu vstoupit. V tomto případě by Vás tedy pronajímatel měl předem upozornit na termín konání návštěv, pokud by tak neučinil, jedná se o zásah do nedotknutelnosti obydlí.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.