Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěl bych Vás požádat o radu v následující záležitosti. Před několika lety se stal můj nezletilý syn účastníkem dopravní nehody, při které utrpěl vážné zranění. Pojišťovna z povinného ručení viníka nehody vyplatila pojistné plnění na můj účet (jakožto účet zákonného zástupce). Pojišťovna mi před výplatou sdělila následující:

„Zároveň Vás upozorňujeme na skutečnost, ze na základě ustanovení § 28 občanského zákoníku je
nutno právní úkon učiněný za nezletilého rodičem nechat schválit příslušným soudem, nejde-li o běžnou záležitost. Právním úkonem v uvedeném smyslu je rovněž přijeti pojistného plnění z výše uvedené pojistné události. Pro vyplacení pojistného plnění je tak nutno předložit rozhodnuti soudu schvalující převzetí plnění z této pojistné události, pokud přesáhne částku 50 000,- Kč.“
Před časem jsem obdržel předvolání od okresního soudu, kde po mne soudní úřednice požadovala sdělení výše vyplaceného pojistného plnění a zřízení zvláštního účtu, na kterém by bylo pojistné plnění uloženo. Soudu jsem pouze odpověděl, že s plněním bylo naloženo v souladu s ustanoveními občanského zákoníku a je uloženo s vyloučením nepřiměřených rizik.
Prosím o sdělení, zda soud může takové informace a úkony ode mne požadovat. Mám za to, že se jedná o nepřípustné zasahování do soukromí mé osoby i rodiny a vedle toho nepovažuji české soudy za důvěryhodné instituce, kterým by bylo záhodno sdělovat soukromé finanční záležitosti. Děkuji, Řehoř

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 28 občanského zákoníku navazuje na § 179 občanského soudního řádu, které je obsaženo v ustanoveních týkajících se péče soudu o nezletilé. Řízení v těchto věcech se podle § 81 posledně jmenovaného zákona zahajují tzv. ex offo - tedy z úřední moci soudu.
Pojišťovna pravděpodobně soud informovala o vyplacených plněních a ten provádí předběžné šetření za účelem zahájení řízení. Doporučuji Vám obrátit se osobně na příslušného soudního úředníka, který Vás vyrozuměl, příp. soudce, pokud mu již případ byl udělen. Vaše domněnka je mylná.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.