Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
27.10.2011 mi z uzavřené ohrady utekl kůň. Utekl na silnici, sražen osobním automobilem. Vyšetřeno policií. Řidič mne fyzicky napadl. Ošetřen lékařem, podlitiny na spánku hlavy a šoku. Hůř vidím, hůř se mi čte. Intenzivní nátlak poškozeného (a jeho matky - majitele vozidla) oznámit a zaprotokolovat na policii.

Bydlím na samotě, přestávám se zde cítit bezpečně. Nemám sjednáno žádné pojištění při chovu hospodářských zvířat. Z jakého druhu pojištění nahradit škodu na vozidle, pokud by se neprokázala vina řidiče. Např. nepravdivé údaje ve výpovědi, jízda pod vlivem alkoholu či drog. A jak postupovat, jestli nebyl proveden test na užití drog? (řidič je drogový dealer). Za řešení nepovažuji odstěhovat se, t.j. utéci od problému. Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Nutno předem říci, že odpovědnost ponesete vždycky, otázka je pouze do jaké míry.
Pokud byl řidič pod vlivem alkoholu (což musela přivolaná policie zjistit; to zda byl proveden i test na přítomnost drog zjistíte z policejního spisu) nebo pokud překročil povolenou rychlost či jízdu nepodřídil stavu vozovky bude osobou, která spoluzavinila vznik škody.
Vy jste žádný trestný čin nezpůsobil, celá tato kauza je v rovině občanskoprávní (řeší se tedy vzniklá škoda). Majitel vozidla Vás bude žalovat na náhradu škody.
Věřím, že jste podal trestní oznámení za ublížení na zdraví. K němu připojte lékařskou zprávu, ať může dojít k vyhodnocení, zda se jedná o těžké ublížení na zdraví. Vyhrožování či jiný nátlak na Vás okamžitě hlaste policii. Pokud je to ve Vašich možnostech pořiďte si kamerové hlídání Vašeho soukromého objektu (dům, pozemek).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.