Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Máme s manželkou družstevní byt, kde jsme hlášení k trvalému pobytu. Jelikož jsem zdědil po rodičích rodinný domek, přenechal jsem byt k užívání jednomu ze svých synů,který tam bydlel s družkou a mají spolu dvojčata,tedy naše vnoučata. A proto jsme se s manželkou odstěhovali do domku a nechali k užívání byt synovi.

Nyní syn družku opustil,tak jsme se s ní a se souhlasem družstva domluvili a uzavřeli podnájemní smlouvu na dobu neurčitou na další užívání zmíněného bytu. Jelikož je matka našich vnuků ve finanční tísni, neboť není zatím soudem stanoveno výživné, chtěla požádat příslušný úřad o příspěvek na bydlení. Bylo jí sděleno, že může příspěvek dostat za podmínek, že má platnou podnájemní smlouvu, potvrzení od sousedů, že tam náš syn (její druh) již delší dobu nebydlí a ona tam musí mít trvalé bydliště.Současné trvalé bydliště má matka našich vnoučat (podnájemnice) u svého otce. Zajímalo by mě zda při změně současného trvalého bydliště na nové musí s tím souhlasit i družstvo a zda při ukončení podnájemní smlouvy, musím jí obstarat náhradní bydlení nebo nikoliv. Děkuji, Honza

ODPOVĚĎ:
K nahlášení trvalého bydliště Vaší „snachy“ v příslušném družstevním bytě nepotřebujete souhlas družstva, ale musíte to příslušnému družstvu oznámit.
Podnájem lze vypovědět bez uvedení důvodu ve lhůtě ne kratší než tři měsíce a po skončení podnájmu nemá podnájemce nárok na náhradní podnájem. Podnájem nepožívá stejné ochrany jako nájem.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.