Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji jako učitelka v MŠ, která patří k ZŠ. Mám právo vědět jakou mzdu pobírají moje kolegyně, či spíše naše paní uklízečka a školnice v jedné osobě? Mám právo také jako místostarostka žádat a dostat nějaké volno na seminář, který potřebuji k výkonu funkce místostarostky? Děkuji, Karla


ODPOVĚĎ:
Informace o mzdách a platech ostatních zaměstnaců nepatří mezi informace, na které byste měla právo. Samozřejmě můžete dovodit výši mzdy daného pracovníka podle jeho zařazení do příslušné platové tabulky, ale abyste si vyžádala např. jmenovitý seznam s přesnou cifrou už je nad rámec práv Vás jako spolupracovníka.

Volno pro výkon povinností vyplývajících z veřejné funkce máte právo žádat podle zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce (§ 200), a to v rozsahu až 20 pracovních dnů (náhrada mzdy za ně nepřísluší), pokud není možné tyto povinnosti splnit mimo pracovní dobu. Takže se primárně snažte zajistit si seminář nebo školení mimo pracovní dobu, nebude-li to možné dohodněte se se zaměstnavatelem na uvolnění (vycházím z toho, že se bez semináře neobejdete pro řádný výkon své funkce, jinak by uvedené neplatilo a nárok na volno byste neměla).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.