Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Koupila jsem rodinný dům se skrytými vadami. S protistranou se nelze domluvit a tak chci odstoupit od smlouvy. Např. vada stropních trámů napadených do té míry, že je nutno je měnit, museli jsme dále strhat koberce, dřevotřískové desky a prkna z podlah a odstranit palubkové obklady podkroví.

Pak teprve se napadení trámů objevilo. Musím uvést věc do původního stavu, tedy do stavu, jak jsem jej kupovala, abych mohla od smlouvy odstoupit? Protistrana píše, že trámy odpovídají věku budovy a že je normální, že trámy v domě starém 80 let mohou být napadeny. To je věc asi tedy případného sporu, ale jak je to s vrácením, když jsme tam již provedli nějaké práce a do původního stavu to tedy asi již nedokážu vrátit? Děkuji, Stanislava

ODPOVĚĎ:
Podle § 597 občanského zákoníku můžete odstoupit (pokud věc má vady, na které Vás prodávající neupozornil a tyto činí věc neupotřebitelnou, tj. taková vada, která se projevila v průběhu záruční doby a která je sice odstranitelná, ale její odstranění by bylo vzhledem k povaze věci neúměrné a není možná výměna věci nebo její součásti).
Ze zákona není dáno, že při odstoupení od smlouvy musí být plnění vráceno vždy v původním stavu. Takže doporučuji odstoupit od smlouvy, projevit vůli nemovitost předat a požadovat vrácení peněz. Můžete uplatnit i nárok na náhradu škody.
Budete-li se soudit, počítejte s tím, že tento případ bude velmi složitý (u nemovitosti 80 let staré se opravdu musí počítat s určitou mírou rizika koupě) a investujte do doporučeného právního zástupce (tzn. právníka nebo advokáta).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.