Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dodavatelská firma, se kterou jsme léta obchodovali nám vystavila dopisem úroky z prodlení. Jde o vysokou sumu od 10/2007 do dnešního dne. Se souhlasem obchodního ředitele jsme tehdy platili o něco později, než byla splatnost faktur. Jelikož šlo o poměrně vysoké sumy, úrok je vysoký.

Úrok má písemnou formu a je odsouhlasený. Může takto zpětně úrok účtovat? Není promlčecí doba? Není v zákonu o účetnictví, že musí minimálně jednou ročně fakturovat? Děkuji, Marta

ODPOVĚĎ:
Na úroky z prodlení se vztahuje obecná promlčecí doba (tedy doba 3 let od jejich vzniku).
Dlužník nemusí být vyrozuměn o tom, že má danou částku zaplatit. To, že Vám bylo respektováno pozdní hrazení faktur není právně vymahatelné. Pokud je to možné, zkuste se s firmou dohodnout na prominutí úroků a v budoucnu na delší době splatnosti faktur. Proti postupu firmy bohužel lze namítnout pouze to, že není zcela v souladu s zásadou poctivosti obchodního styku, nicméně není to tak zásadní porušení, aby vyvolalo neplatnost požadavku na úhradu úroků.
Zákon o účetnictví neobsahuje Vámi zmíněnou povinnost, aby firma fakturovala minimálně jednou ročně.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.