Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastním pozemek 2500 m2, kde je zahrada, stromy, parkovaci stání apod. a na tomto pozemku stojí dům (stavební parcela - taktéž jsem vlastník). Na pozemku je polorozbořená stará stavba (původní funkcí to byl zřejmě kurník či jiná zemědělská stavba) o výměře 109 m2 a je to vedeno jako stavební parcela. Myslel jsem, že jsem taky jejím vlastníkem, ale nikoliv.

V pátek mi přišel z pozemkového fondu dopis, že byla zahájená veřejná soutěž o tento pozemek. Jenže cena je příliš vysoká, resp. nemá takovou cenu. Chci se proto zeptat, kdyby to koupil někdo jiný, musím mu umožnit přístup k tomuto pozemku? Prodávaný pozemek je ostrov - kolem něj je pouze můj pozemek. Případný kupec ví, že by kupoval pozemek, na který se nemůže dostat. Může podat k soudu návrh na věcné břemeno? Je možné, že by věcné břemeno bylo schváleno a já mu tam musel umožnit přístup, i když při koupi pozemku věděl, že se tam nemá jak dostat? Děkuji, Bohuslav

ODPOVĚĎ:
Pokud by podal návrh soudu na zřízení věcného břemene, soud by s největší pravděpodobností takový návrh schválil. Poté byste byl povinen ho na tento pozemek vpustit.
Do doby schválení věcného břemene můžete žádat nájem za právo cesty přes svůj pozemek. Vpustit ho na pozemek musíte, neboť i on má právo i povinnost udržovat své vlastnictví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.