Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastním rodinný domek, kde mají rodiče zřízené věcné břemeno dožití. Otec si při zřizování věcného břemene vymínil návštěvy syna a rekreační pobyt. Jeho syn a můj bratr, ale nechodí do zaměstnání, několik let vede povalečský život, je odsouzený za neplacení výživného a má plno exekucí. Po jeho návštěvách nám chybí nářadí, peníze v peněžence, šperky. Jak mám vymezit jeho návštěvy, jen na určité dny a určit termín rekreačního pobytu? Otec syna bezmezně miluje a je mu jedno, co ukradne jemu i mě. Podotýkám, že mám malou dceru a i ve společných prostorách a on kouří. Děkuji, David


ODPOVĚĎ:
Můžete podat návrh na zrušení věcného břemene (minimálně v té části, kde jsou vymíněné bratrovi návštěvy), protože je na úkor povinného (tedy Vás).
Problém ale bude s dokazováním, že Váš bratr narušuje Vaše soukromí. A zároveň s tím, podat návrh na předběžné opatření, které bude spočívat v tom, že bratr dostane zákaz vstupu do obydlí. Tenhle postup je ale složitý a bude dlouho trvat. Účinnější (a drastičtější) bude zamykat Vaše osobní věci nebo prostory, do kterých bratr nepotřebuje mít přístup, případně dům předělíte tak, aby prostor pro Vás byl oddělený a uzamykatelný. A nebo se můžete odstěhovat. Myslete na to, že dům v dědictví bude děděn napůl mezi Vás a bratra a problémy s ním neustanou téměř nikdy a ještě k tomu se do domu bude moci jednou chtít nastěhovat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.