Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Kdo by měl hradit náklady na demontáž a zpětnou montáž zasklení balkónu v případě, kdy bytové družstvo dá uživateli bytu písemný souhlas k provedení zasklení balkónu a v tomto písemném souhlase nestanoví žádné podmínky pro případ rekonstrukce objektu.

Bytové družstvo pak ovšem začne provádět zateplování objektu včetně rekonstrukce balkónu, výměny zábradlí a požaduje, aby uživatel bytu na své náklady zasklení odstranil a zpětně na své náklady si zasklení nechal namontovat. Balkóny totiž po rekonstrukci mají jiné rozměry a některé prvky nelze vůbec použít, jiné je potřeba upravit a částka na tuto zpětnou montáž se vyšplhá na 10 až 12 tisíc Kč, částka na demontáž představuje zhruba 1500 Kč. Musí veškeré tyto náklady nést uživatel bytu, který vzniklou situaci nezavinil, anebo bytové družstvo, které svůj písemný souhlas ničím nepodmínilo? Za zasklení balkónu jsem zaplatila téměř 28 tisíc Kč. Mimo to jsem byla předsedou BD ústně ubezpečována, že pokud by došlo k zateplování objektu, balkóny a balkónové zábradlí se rekonstruovat nebudou. Jak přimět bytové družstvo k úhradě těchto nákladů? Děkuji, Helena

ODPOVĚĎ:
Tato otázka je poměrně složitá. Přimět družstvo de facto nelze. Je poměrně nešťastné, že onen ústní příslib nemáte zanesený v písemné smlouvě. V této situaci Váš nárok na náhradu bohužel nelze nijak podložit a vymoci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.