Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Synovi jsme darovali byt v osbním vlastnictví. Ten si na jeho rekonstrukci vzal úvěr u Stavební spořitelny a zástavou k úvěru je darovaný byt. Jako přistupitelé k dluhu jsme uvedeni my rodiče. Úvěr nebyl pojištěn, ale syn měl uzavřeno pojištění pro případ úmrtí - částka převyšuje výši dluhu, obmyšlená osoba neuvedena (děcic-nezletilá dcera). Syn nečekaně zemřel.

Jako jediná dedička se stala nemanželská nezletilá dcera. Zjistili jsme, že dědické řízení již proběhlo, nezletilá dcera uvedena jako vlastník bytu s omezením vlastnického práva - zástavní právno smluvní. Domnívali jsme se, že nový vlastník na sebe přebírá i dluhy a bude pokračovat v jejich splácení. Naše doměnka byla mylná - stavební spořitelna nám zaslala výzvu k úhradě dluhu.
Je postup stavební spořitelny správný? Neměla nejdříve vyzvat nového vlastníka? Existuje nějaká možnost jak odstoupit od smlouvy nebo jak přimět nového vlastníka k placení dluhu? Můžete nám poradit, jak máme dál postupovat? Zajímalo by nás, zda jsme měli být informování o výsledku dědického řízení, když jsme v úvěrové smlouvě uvedeni jako přistupitelé k dluhu popř. vypravovatelka pohřbu (sestra zemřelého). Děkuji, Yvona

ODPOVĚĎ:
Spořitelna postupovala v souladu s právem – jakožto přestupitelé k dluhu jste zavázáni dluh v případě neschopnosti dlužníka splácet a uhradit. Neschopnost dlužníka není myšlena jenom ekonomická neschopnost, ale i případ smrti dlužníka.
V případě, že by spořitelna souhlasila, mohli byste nechat dluh převzít nového vlastníka a tak se z dluhu vyvázat. Vzhledem k věku nového vlastníka, nelze stoprocentně předpokládat, že Vám spořitelna souhlas udělí.

Na druhou stranu vzhledem k životní pojistce, která bude obmyšlené vyplacena, je možné, že by spořitelna souhlas s převzetím dluhu udělila.
Další postup je bohužel jasný – jste dlužníky Spořitelny a je třeba, aby byl nadále splácen úvěr.

Doporučuji s dědičkou a Spořitelnou jednat o převzetí dluhu, jinak se z dluhu nevyvážete.
O celém dědickém řízení jste měla být informována, protože jste členem rodiny zůstavitele. Na Vašem postavení dlužníka by to ovšem vliv nemělo. A vzhledem k tomu, že zůstavitel má univerzálního dědice (tedy potomka), nebyla byste povolána ani k dědění.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.