Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
24.5.09 zemřel tatínek, z prvního manželství měl dceru Hanu, u notářky jsem ji uvedla, ale nebyla nalezena. Notářka, dle svého vyjádření postupovala podle právních předpisů, majetek byl rozdělen mezi mě a mého bratra. Usnesení nabylo právní moci dne 12. 2. 10.

Náš tatínek o své dceři nemluvil a ani se s ní nestýkal, pouze babička se s ní několikrát setkala, cca před 30 lety. Mohla být osvojena a dědictví jsme přijali bez pochybností. Hance jsem poslala parte přes její sestřenici, na pohřeb přišla. Nenapadlo mě, že má na dědictví právo a přesto ho nežádá. 21.1.11 jsme obdrželi oznámení, že proti nám byla podána žaloba o vydání dědictví. Chápu, že má na dědictví právo. Ale také přiznávám, že skutečnost, že žádá třetinu mi dost vadí, protože taťkovi nikdy nepřinesla ani rohlík, natož aby se podílela na běžné správě majetku. Ptám se, zda je třetina jediným řešením? A prosím o radu, zda je nutné a vhodné řešit situaci žalobou? Domnívám se, že dědické řízení je možné a pro mě i výhodnější znovu otevřít za nějaký rozumný poplatek. Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
Tuto situaci samozřejmě můžete řešit i mimosoudní cestou a to tím, že zmíněnou třetinu (nebo částku jinou, dohodnutou) Vaší nevlastní sestře převedete.
Váš otec mohl svou dceru vydědit, jelikož to neudělal, tak to, že o něj dlouhodobě neprojevovala zájem, nemá vliv na její dědický podíl a ona má ze zákona nárok na jednu třetinu. Před případným soudem lze zdůraznit, že o dědické řízení neprojevovala zájem a z toho důvodu např. odmítáte hradit její právní zastoupení před dědickým soudem, protože tyto náklady sama vyvolala (v případě, že by ve sporu byla úspěšná, měla by na náhradu těchto nákladů nárok).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.