Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastním s bývalým manželem nemovitost (stodolu). 2010 se zřítil štít stodoly, Stavebním úřadem bylo bez jakéhokoliv odvolání určeno, že štít se musí bezpodmíněčně opravit. Exmanžel se řízení nezúčastnil, o opravu se nestaral. Zřícenou část jsem nechala opravit na vlastní náklady.

Již několikrát jsem zaslala exmanželovi faktury, po půl roce mi začal nepravidelně posílat složenku na částku 100,- Kč. Na žádných splátkách jsme se nedohodli, ani nevím jestli tato stokoruna je vůbec splátka - složenka není nijak označena. Jak mám správně právnicky postupovat, ohledně vymáhání dlužné částky 14.000,- Kč. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Podat na bývalého manžela žalobu na zaplacení částky v příslušné výši. Bývalý manžel je podle § 137 odst. 2 občanského zákoníku povinen podílet se na hospodaření se společnou věcí. Zasílanou 100,- můžete odečítat z dluhu (nicméně nedoporučuji spoléhat na tu skutečnost, že manžel tímto konkludentním jednáním dluh uznal). Nárok na vydání příslušné finanční částky se promlčí za 3 roky od doby, kdy vznikl.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.