Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem se svou manželkou majitelem jednoho ze čtyř bytů který je v bývalém rodinném domě. Dříve šlo o podílové vlastnictví, později rozděleno právě na čtyři byty. Společné prostory jako chodba a půda, sklepy či střecha jsou společné. Jsou zde i vikýře, které jsou přístupné všem.

Jejich oprava je společná všemi čtyřmi majiteli a to poměrnou částí podle velikosti bytové jednotky,myslím si. Je tady ale i vikýř, který slouží výhradně jedné bytové jednotce a také je jen přístup k němu jen z tohoto bytu. Má otázka zní: jsou ostatní majitelé jednotek povinni se podílet na jeho opravě či výměně (za větší)? Je nutné mít na tuto opravu stavební povolení? Jde přeci o zásah do konstrukce střechy. Děkuji, Mirek

ODPOVĚĎ:
Pokud vikýř již existuje, domnívám se, že nebude vyžadovat ani povolení ani ohlášení, a to buď z důvodu v § 103 odst 1 písm e) nebo písm h) zákona č. 183/2006 Sb.
K otázce, zda vikýř je věcí společnou či nikoliv je třeba posoudit, jak máte společné prostory vymezené ve svých vlastnických smlouvách - pokud vikýř nepatří mezi společné prostory (čemuž by odpovídala i využitelnost pouze jedním bytem) není důvod, aby se všichni spoluvlastníci podíleli na opravách. Pokud vikýř patří mezi společné prostory, je nutné ho udržovat v dobrém stavu na náklady všech spoluvlastníků - nicméně pokud si jeden spoluvlastník vymíní konstrukční změnu (tedy se nejedná pouze o údržbu) vikýře (a to z čistě osobních důvodů - např. lepší výhled) není možné, aby nutil provádět tuto změnu na náklady všech (smluvně lze zachytit dohodu, kdy se všichni spoluvlastníci dohodnou na změně vikýře a dohodnou se na podílech, které uhradí).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.