Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Koupili jsme si byt v bytovém domě, který má celkem 6 bytů. Okolo bytovky je pozemek, který byl rozparcelován na dvě části a prodán majitelům přízemních bytů. Takže jednu polovinu vlastníme my a druhou náš soused naproti. On ve skutečnosti byt ani pozemek zatím nevlastní.

Soused je zaměstnanec stavební firmy, která bytovku stavěla a prý si bude byt kupovat. V katastru zapsaný není. Problém je v tom, že na jeho pozemku (těsně za plotem) je kanálová šachta pro celou bytovku. Kanálová šachta by se měla pravidelně čistit a navíc je to jediná cesta, jak uvolnit trubky, pokud by se ucpaly. Máme strach, že nás nebude chtít na pozemek pustit. Myslíme si, že jediná cesta je zapsat věcné břemeno, dokud je majitelem stavební firma. Děkuji, Zora

ODPOVĚĎ:
Doporučuji Vám kvůli právní jistotě zřídit věcné břemeno mezi aktuálním majitelem a bytovým domem jako celkem na přístup ke kanálové šachtě. Takto budou mít právo přístupu na tento pozemek všichni vlastníci bytových jednotek z důvodu nezbytné údržby šachty.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.