Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chci zabezpečit svoji vnučku-nezletilou, nežije v úplné rodině.Mohu svoji polovinu rod.domu převést na svoji vnučku nebo je jednodušší a výhodnější sepsat závěť a nebo darovat? Dům vlastníme s manželem dohromady. Jsme důchodci a chci alespoň část vyřešit za života. Teď je jí 12let a co je nejbezpečnější, aby ji kdokoliv nemohl o toto připravit, včetně rozvedencýh rodičů.

2. dotaz - dítě je nezletilé - může být spolumajitelem bytu, který mají zakoupený rodič v osobním vlastnictví? K 1. dotazu prosím orientačně náklady cca v Kč. Z důchodu potřebuji únosnou, ale i bezpečnou variantu. Děkuji, Václava

ODPOVĚĎ:
K prvnímu dotazu: do doby zletilosti (dosažení 18. roku věku) Vaší vnučky bude její majetek spravován jejími rodiči, kteří o něj mají pečovat jako řádný hospodář. Tudíž v případě, že vnučce darujete polovinu nemovitosti, tak o tuto polovinu ona nemůže být svými rodiči zákonně připravena.
Doporučuji Vám sepsat darovací smlouvu, kterou necháte zapsat do katastru nemovitostí a jelikož jste v přímém příbuzenském vztahu, tak tento převod je oproštěn od darovací daně.
De facto stejné informace se vztahují i k závěti, ve které byste příslušný majetek odkázala vnučce (je ale třeba mít na paměti, že zákonné dědice nelze opominout, takže zletilým dětem bude náležet minimálně polovina jejich zákonného podílu – tudíž nemáte-li dostatek majetku, který by spadal do dědictví, nedoporučuji závětní formu řešení, protože potomci by mohli závěť napadnout pro neplatnost).
Ke druhému dotazu: nezletilé dítě může být spolumajitelem bytu v osobním vlastnictví.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.