Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Soused má postavenou kůlnu přímo u zdi mého domu na mém pozemku. Tento stav byl již před tím než jsem dům koupil, kdy mu to předchozí majitel povolil, není zřízeno věcné břemeno. Písemně doporučeným dopisem jsem souseda požádal o odstranění této kolny s důvodu nutnosti provést drenážní strouhu a izolaci na domě (při dešti do domu značně zatéká a praská zeď). Ústně se nebylo možné domluvit, na odstranění jsem mu dal téměř 3 měsíce dnes je to už 7 měsíců pouze mi odepsal, že nemá peníze.

Prosím o radu, můžu kolnu zbourat sám? Popř. na jeho náklady? Musí být přítomna třetí osoba? Moc na to spěchám nechci mít zase vytopený dům. Bydlím v domě tři roky a kolna tu již byla. Nevím kdy byla postavena, pokusím se to ještě zjistit, typuji kolem osmi let. Kolna nemá pevné základy a je dřevěná, uvnitř zřejmě suché WC a nářadí. Na jejím místě kdysi tekl po oblevě a dešti malí potůček než ho zasypal a tím způsobil že voda protéká skrz kamenné zdivo do domu. Děkuji. František

ODPOVĚĎ:
Doporučuji v první řadě disponovat dostatečnými podklady o tom, že kolna není postavena pouze na pozemku jejího vlastníka.
Je důležité zjistit, zda nedošlo k vydržení věcného břemene (marným uplynutím lhůty 10 let). A pokud k vydržení nedošlo, obraťte se se stížností na stavební úřad s žádostí o určení nutnosti odstranění stavby.

Můžete zkusit variantu kolnu přestěhovat  (zbouráním části, které jsou na Vašem pozemku, by se pravděpodobně celá zhroutila) a náklady pak vymáhat po sousedovi. Tuto variantu bych doporučovala pouze v případě, že jste si jist, že soused se nebude ochotný soudit (čekal by Vás náročný spor a jeho výsledek se nedá předem odhadnout)

V krajním případě pak na soud, a tam již rovnou s žalobou na určení, že kolna je postavena neoprávněně na Vašem pozemku, je nutné ji odstranit a požadujte uhradit škodu, která Vám vznikla nemožností dům zabezpečit proti vlhkosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.