Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat co máme dělat anebo jak postupovat. V loňském roce náš otec přepsal dům na mojí sestru. Tento měsíc z toho domu prodal kotel aniž by nám to řekl, důvod je, že nemá peníze. Otec se mnou a s mojí sestrou nekomunikuje, je sprostý a hodně pije alkohol. Má zřízení věcné břemeno dožití (doživotního užívání nemovitosti). Nevíme co máme dělat a jak tomu zabránit. Ještě k tomu si do dumu nastěhoval přítelkyni, která je bezdomovkyně. Opětovně voláme policii. Děkuji, Saskie


ODPOVĚĎ:
Váš otec jako oprávněný z věcného břemene nemá právo jakkoliv zasahovat svým jednáním do práv vlastníka (Vaší sestry), tudíž není oprávněn k prodeji kotle. Vrácení kotle můžete požadovat po kupci. Váš otec je oprávněn zvát si návštěvy, ale nikoliv si k sobě někoho natrvalo nastěhovat.
Tato osoba se potom dopouští trestného činu dle § 208 trestního zákoníku a to neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru, za což je trest odnětí svobody na nejvýše dvě léta či peněžní trest. Z tohoto důvodu můžete podat trestní oznámení.
V případě, že Váš otec nebude nemovitost užívat v souladu s právy oprávněného z věcného břemene, můžete s ohledem na uvedené skutečnosti podat návrh na soud na zrušení věcného břemene, protože jednání oprávněného zatíženou nemovitost poškozuje.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.