Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jaká je promlčecí lhůta v tomto případě: zakoupil jsem rodiný dům na splátky, polovinu domu jsem zaplatil. Majitelka zemřela, je to 8 let. Půlku jsem zaplatil zesnulé, zbytek po mě žádá její dcera, ale neprokázali nějaké dědictví a nic nebylo řešené soudem. Pořád se snaží vymáhat ze mě zbytek čásky.

S nimi žádnou smlouvu nemám. Je to už promlčené? Jak to mám dále řešit. Děkuji, Petr

ODPOVĚĎ:
Pro formulování jednoznačné odpovědi by bylo nutné znát řadu podrobností Vašeho případu. Obecně platí, že dědit lze rovněž penězi ocenitelné nároky, tj. i nárok na úhradu zbytku kupní ceny.
Před úhradou zbytku kupní ceny Vám však lze doporučit trvat na předložení usnesení o skončení dědického řízení, z něhož bude jasně vyplývat, na koho z dědiců nárok na úhradu zbytku kupní ceny přešel. Pokud dědické řízení dosud neskončilo, můžete se v této věci obrátit na příslušného notáře a dohodnout se s ním na dalším postupu (v této souvislosti se nabízí rovněž možnost úschovy dosud neuhrazené části kupní ceny u advokáta, soudu či notáře).
S ohledem na delší časový úsek od uzavření kupní smlouvy nelze vyloučit promlčení práva na úhradu zbytku kupní ceny. Dle § 101 Občanského zákoníku je obecná promlčecí doba tříletá a počíná běžet ode dne, kdy právo mohlo být vykonáno poprvé (tzn. ode dne, kdy jste se dostal s úhradou zbytku kupní ceny do prodlení). Pakliže byla v kupní smlouvě sjednána úhrada kupní ceny ve splátkách, bude se jejich promlčování řídit § 103 Občanského zákoníku.
Promlčením práva nedochází k jeho definitivnímu zániku, rozhodnete-li se zbytek kupní ceny oprávněnému dědici uhradit, nebude se jednat o bezdůvodné obohacení. Bude-li však na Vás podána žaloba a před soudem vznesete námitku promlčení, nebude soud oprávněn promlčené právo žalobci přiznat. Stručně řečeno: v případě promlčeného práva závisí jeho plnění pouze na Vaší dobré vůli.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.