Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 1.00 (1 hlas)
Prosím o laskavou informaci, zda podáním žádosti o ustanovení zástupce podle § 30 o.s.ř. (vzhledem k horší finanční situaci a např. absenci právnického vzdělání) se přerušuje běh lhůty pro podání opravného prostředku. Nebo je zapotřebí v každém případě podat - např. dovolání do dvou měsíců od obdržení rozsudku?

Stanovuje obvykle v takovém případě soud lhůtu k nápravě vady dostatečně dlouhou, aby bylo možné se dále pokusit o získání služeb advokáta na zčásti nebo zcela nekomerční bázi? Děkuji, Martin

ODPOVĚĎ:
Podle § 241b z. č. 99/1963, občanský soudní řád, platí, že požádal-li dovolatel před uplynutím lhůty k podání dovolání o ustanovení zástupce (§ 30), běží lhůta pro podání dovolání znovu až od právní moci usnesení, kterým bylo o této žádosti rozhodnuto (obdobně § 234 občanského soudního řádu o.s.ř. týkající se podání žaloby pro zmatečnost). U odvolání se tento princip neuplatňuje, je však možné požádat o navrácení zmeškané lhůty (zmeškání proto,že nebyl ustanoven zástupce je objektivní okolností,která by soud po zhodnocení všech okolností vedoucích ke zmeškání lhůty, mohla vést k rozhodnutí o navrácení lhůty k podání odvolání).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.