Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastníme spolu s manželkou 50% podílu na bytovém domě se 4 bytovými jednotkami. Druhých 50% vlastní sousedé-manželé. Soused se nám snaží, většinou v opilosti, soužití znepříjemnit tím, že na společné chodbě opakovaně záměrně ruší noční klid a ničí společné zařízení domu.

Přivolaná městská policie nám doporučila pro možnost řešení jeho chování úřední cestou pořídit nějakým způsobem záznam jeho nepřizpůsobivého chování. Můj dotaz zní: Mohu do společných prostor na své náklady umístit kameru, či jiné záznamové zařízení? Nedopustím se tím já protiprávního jednání? Nemůže mě za to soused žalovat pro narušení soukromí či něčeho podobného? Případně co musím udělat, abych mohl jeho chování tímto způsobem zaznamenat a nedopustil se při tom protiprávního jednání. Děkuji, Karel

ODPOVĚĎ:
Aktuálně soudy k této věci již opakovaně řekly, že pokud je záznam pořizován za účelem dokumentace protiprávního jednání nejedná se o zásah do soukromí a tedy osobnostních práv (např. II. ÚS 502/2000, 5 Tdo 229/2008).
Problémem ovšem je, že protiprávně jedná pouze jeden - to znamená ostatní osoby, které by se mohli na nahrávce vyskytnout, by museli vyslovit souhlas s nahráváním. Což bude problém nejenom s ohledem na manželku souseda, ale i s ohledem na návštěvy.
Instalovat nahrávací zařízení Vám nedoporučuji (pakliže samozřejmě nebudete mít souhlas s užitím všech osob a upozornění před vchodem, že prostor chodeb je monitorován), spíš lze doporučit pořídit záznam nenadále v konkrétním případě výtržnosti.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.