Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Chtěla bych se zeptat, jak mám postupovat při uplatnění předkupního práva, když spolupodílníkem je zesnulý (zemřel v roce 2005 a měl bydliště v ČR). Ten je mým strýcem. Měl 2 nezletilé dcery (neznám jejich tvalý pobyt). Dědické řízení proběhlo v ČR, notáře jsem informovala o rozsudku slovenského soudu, že je vlastníkem 1/4 nemovitosti na Slovensku.

Bohužel v té době nebyl zapsán do katastru nemovitostí. Teprve až v roce 2003 byl zapsán jako podílový spoluvlastník do katastru. Nyní chci svou část prodat. Proto potřebuji oslovit spoluvlastníky. Zaslala jsem dotaz na českého notáře. Ten mi sdělil jména oprávněných dědiců a odkázal mne na slovenský soud. Nyní jsem zaslala dotaz slovenskému soudu a připojila ofocenou kopii úmrtního listu zemřelého strýce. Obsahem dotazu byla poptávka po jméně určeného soudního komisaře ve věci dědického řízení. Zatím jsem nedostala odpověď. Oprávnění dědicové dědili už z jiného státu, jak proběhlo dědictví na území ČR netuším. Děkuji, Olga

ODPOVĚĎ:
Nezbývá, než se jakýmkoliv způsobem (z katastru nemovitostí, dotazem na soudu, dotazem u soudního komisaře) pokusit zjistit nové spoluvlastníky. Minimálně z katastru nemovitostí byste měla zjistit jejich jména a adresu (informace lze nalézt i na internetových stránkách. Následně pak učiňte písemnou nabídku na případné uplatnění předkupního práva s uvedením kupní ceny, za kterou hodláte nemovitost prodat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.