Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Přibližně před půl rokem jsem podala na bývalého přítele trestní oznámení za ublížení na zdraví - policie při sepisování protokolu tvrdila, že musí použít formulář "znásilnění", ačkoliv jsem od začátku tvrdila, že tak to kvalifikovat nechci.

Teď mi přišlo usnesení, kde policie došla k závěru, že věc odkládá, protože se podle jejího názoru nejedná o znásilnění - přitom v závěru byla celá věc hodně zkreslena a navíc vůbec nebylo žádným způsobem zmíněno, jak posuzuje ublížení na zdraví. Policie sice trvala na doložení zdravotních posudků, ale když jsem je předložila a lékařské zprávy jasně dokumentovaly vyšetření i pobyt v nemocnici, tak se tím vlastně vůbec nezabývali. Chtěla bych vědět, jakým způsobem se proti takovému rozhodnutí mohu bránit. Elektronickou formou jsem podala "stížnost", ale nevím, jestli elektronická forma bez autorizovaného podpisu je dostatečná, případně jak se počítá lhůta pro podání opravných prostředků (doručeno bylo ve čtvrtek, stížnost jsem podala elektronicky v neděli a písemně ji chci podat dnes nebo zítra). Prosím o radu, jak dál postupovat - případně jestli mám kromě stížnosti ještě nějakou další možnost se bránit, případně která legislativní ustanovení to řeší. Stížnost jsem podala s odvoláním na §145/1a Trestního řádu, ale další postup už z toho dovodit neumím. Děkuji, Alexandra

ODPOVĚĎ:
Stížnost je podána v pořádku, podle příslušného ustanovení a pokud jste ji odeslala ve lhůtě 8 dnů od doručení usnesení, splnila jste i lhůtu (elektronicky bez zaručeného podpisu nemá smysl), pro splnění lhůty stačí, když je v poslední den lhůty zásilka podána na poštu. Stížnost bude prošetřena a rozhodnutí Vám doručeno. Pokud nebudete s řešením spokojena, můžete se obrátit na státního zástupce, který dozoruje nad činností příslušného policejního útvaru, a pokusit se situaci vyřešit s ním.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.