Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mí rodiče vlastní rodinný dům. Mají 2 děti - mě a mého bratra. Nechtějí, aby se nikdy tento dům prodal ani po jejich smrti. Proto ještě za života chtějí přepsat dům na mého bratra. Jenže můj bratr je bohatý. Vlastní víc nemovitostí a pozemků a k tomu je podnikatel a hodně vydělává. Nikdy tento dům nebude využívat pro sebe. Proto chtějí, že bratr tento dům bude pronajímat mému staršímu synovi. Já s tím nesouhlasím.

Chci, aby mě v tomto případě vyplatil můj díl z domu. Na mě ho rodiče přepsat nechtějí, i když jsem starší. Já s manželem patříme do střední vrstvy obyvatel této země.
Jsem oba zaměstnanci. Začínáme letos stavět dům a budeme mít hypotéku. Já už nejsem schopná bratra vyplatit a navíc se rodiče bojí, že budeme mít třeba zdravotní potíže, začneme mít problémy v práci a se splácením hypotéky a jejich dům prodáme. Na staršího syna dům přepsat nechtějí, je problémový. Jaká mám práva? Děkuji. Martina

ODPOVĚĎ:
Za života Vašich rodičů nemáte žádný nárok na jejich majetek a oni se mohou rozhodnout zcela svobodně, jak budou se svým majetkem nakládat, tedy komu jej např. darují a nikdo není povinen Vás vyplatit. Váš nárok na jejich majetek vzniká až jejich smrtí v rámci dědického řízení.
V případě, že rodiče zemřou můžete uplatnit námitku započtení daru a bratrovi bude na jeho podíl započteno to, co od zůstavitele dostal za života.
Nový občanský zákoník do Vašeho problému nijak výrazně nezasáhne.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.