Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V září 2010 začala stavební firma zhotovovat fasádu na mém domě. Dílo dle smlouvy mělo být dokončeno max. 31. 10. 2010. Smlouva byla uzavřena dle Občanského zákoníku a nebyly zde dohodnuty žádné sankce. Firma dílo ve stanoveném termínu nedodělala. Dne 29. 10. 2010 jsem v denních záznamech objevila vepsané 2 řádky od jednatele firmy, že došlo k dohodě a termín provedení stavebních prací se posunuje o minimálně dalších 30 pracovních dní.

Samozřejmě, že jsem toto nikdy nepodepsala a jednatel to schválně vecpal nad můj podpis denních záznamů z počátku října. Naštěstí jsem si všechny záznamy kopírovala a tak můžu dokázat, že jde o podvod. Jednatel zapíral a dne 1.11.2010 přišel s dělníky zbalit lešení a do ruky mi předal odstoupení od smlouvy s tím, že jsem ho naváděla k daňovému podvodu a že se domnívá, že jsem nesolventní. Nic z toho se nezakládá na pravdě. Dostal zálohu 220.000,- Kč a práce zdaleka nedosahují této hodnoty. Vše co provedli je velice nekvalitní. Způsobili i řadu škod na domě za cca 30.000 Kč. Dílo jsem nepřevzala. Jsou nějaké sankce dle Občanského zákoníku a mělo by úspěch trestní oznámení? Děkuji, Gizela

ODPOVĚĎ:
Dle Občanského zákoníku můžete soudní žalobou požadovat vrácení plnění, které odpovídá ceně nedodělaných prací po odečtení vzniklé škody. Budete tyto skutečnosti muset prokázat, neboť máte jako žalobce důkazní břemeno. Domnívám se, že kopie, které jste pořídila, mohou rozhodně sloužit jako dobrý důkazní prostředek. Pokud se však rozhodnete k podání žaloby, doporučuji konkrétní postup konzultovat s advokátem, kterého si zvolíte.

Trestní oznámení můžete podat vždy, pokud se důvodně domníváte, že došlo k trestnému činu. V tomto případě se domnívám, že trestní stíhání by bylo zastaveno.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.