Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Potřebovala bych radu jak dál postupovat při rozdělení společných dluhů ve společném jmění manželů (SJM) nabytých za společného manželství. Jsem rozvedená,manžel s rozvodem souhlasil a dokonce jsme mezi sebou sepsali dohodu o společném vypořádání majetku manželů stvrzenou podpisy a ověřené matrikou. Jedná se jen o dluhy, jsme nemajetní.

Já žiju s dcerou, která studuje vysokou školu. Dohodu kterou jsme mezi sebou  sepsali o majetkoprávním vyrovnání společného jmění manželů, která zahrnuje i uznání závazků společných ke společnostem, jsem obeslala exekutorům včetně rozvodového listu.
Jelikož jsou naše závazky ve fázi exekučních příkazů, exekutor mi odpověděl, že v našem případě se jedná o solidární závazek, takže půl na půl. Jenže jaké půl na půl, když já budu splácet ve finále i tu jeho polovinu. Dočetla jsem se ,že se k takovým ůčelům  se využívá právních prostředků, tzv. regresů, neboli postihového vztahu mezi dlužníky.Ráda bych si splatila svoji polovinu závazků,ale jak to probíhá dál,jestli musím podat na soud podání nějakého zahájení řízení.Nežijeme ve společné domástnosti a mám v péči dceru takže v případě exekucí byc chtěla vědět jak to bude když nastoupím do zaměstnání a se splácením společných závazků.Jeden společný závazek již splácím po dohodě s exekutorem každý měsíc. Ale na tento závazek mi nepřispívá manžel žádnou částkou. Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
To, že je závazek solidární znamená, že oba dlužníci ručí za splacení do plné výše dluhu (resp. do výše, která nebyla splacena).
Regresní nárok je nárok dlužníka, který plnil za jiného (to znamená, že budete-li plnit nad polovinu dluhu, tak můžete po bývalém manželovi vymáhat částku, kterou jste plnila za něj).
Dluhy, které máte po rozhodnutí soudu o schválení dohody o vypořádání SJM, budete muset hradit. Solidární závazky nevyjímaje (na ně pak můžete uplatnit regres).
Doporučuji zaznamenávat si všechna plnění, která provedete nad rámec Vašeho dílu, ať máte důkazy pro uplatnění regresů. Abyste dosáhla přiznání svých nároků, budete muset svého bývalého manžela žalovat na zaplacení peněžité částky.
Budete-li mít příjem, bude exekuce s velkou pravděpodobností probíhat srážkami ze mzdy. Nebude-li to dostačující může dojít i k prodeji movitých či nemovitých věcí v exekuci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.