Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Vlastním byt v bytovém domě se 4 bytovými jednotkami. V podílovém spoluvlastnictví máme ostatní části domu. Nejsme SVJ, neboť to musí být až na 5 bytových jednotek. Pro správu domu (fond oprav) máme zřízen účet, který je však zřízen na jednoho z vlastníků – zástupce domu (na fyzickou osobu).

Druhý vlastník má k tomuto účtu dispoziční právo. Chtěla bych se zeptat jak právně ošetřit to, aby tento účet nebyl v případě smrti vlastníka zablokován a nešel do dědického řízení. Postačí k tomuto pouze dohoda podílových spoluvlastníků o hospodaření se společnou věcí nebo jsou nutné jiné právní kroky a jaké? Děkuji, Alexandra

ODPOVĚĎ:
V bance je možné vést účet jako fyzická osoba nebo tzv. podnikatelstký účet. Záleží na tom, v jakém režimu je u Vás účet veden. Ve Vašem případě by bylo ideální, aby tento účet byl veden jako "podnikatelstký". V takovém případě si banka zapisuje informace týkající se účelu účtu a v případě úmrtí jeho vlastníka by účet do dědického řízení nespadl a bance stačí doložit úmrtní list ke změně vlastníka účtu. Doproučuji se ještě podrobně informovat v bance, kde je Váš účet zřízen.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.