Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Odstěhovala jsem se z pronajatého bytu 30.11.2011. Bohužel do dnešního dne bývalý pronajímatel neprovedl vyúčtování za energie se slovy, že si ještě počkáme, a kdoví, zda něco obdržíme (každoročně byl přeplatek ve výši cca 4tis.).

Existuje nějaký zákon, který říká do kdy po ukončení období je pronajímatel povinen provést vyúčtování a pokud zdržuje vyplacení přeplatků, zda je možnost účtovat si "penále". Nevím jak postupovat, aby již bylo vše v pořádku. Zda mám bývalého pronajímatele vyzvat písemně nebo se obrátit na advokátní kancelář ? Advokát by mne ale vyšel dráž než přeplatek. Děkuji, Miriam

ODPOVĚĎ:
Způsob vyúčtování nedoplatků/přeplatků úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytu je vhodné sjednat přímo v nájemní smlouvě (s čímž počítá rovněž § 686/1 Občanského zákoníku).
V minulosti byl způsob vyúčtování úhrad za plnění poskytovaná s užíváním bytu upraven v § 11/10 vyhlášky č. 176/1993 Sb., dle něhož se skutečná výše cen a záloh za jednotlivé služby zúčtovala vždy za kalendářní rok nejpozději s vyúčtováním otopného období, a nebylo-li dodáváno teplo ani teplá voda, pak do 31. 8. následujícího roku (tento postup platil, pokud nebyl zvláštním předpisem nebo rozhodnutím cenového orgánu stanoven jiný postup nebo pokud se pronajímatel s nájemcem nedohodli jinak). Tato vyhláška však byla k 31. 12. 2001 bez náhrady zrušena.
Přestože v současné době není tato problematika obecně řešena žádným právním předpisem, lze vycházet z ustanovení vyhlášky č. 372/2001 Sb., která však upravuje pouze vyúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody.
Dle § 7/1 vyhlášky č. 372/2001 Sb. se tyto náklady vyúčtovávají nejméně jednou ročně, a to nejpozději do 4 kalendářních měsíců po uplynutí zúčtovacího období (které může být nejvýše dvanáctiměsíční a jeho počátek stanoví pronajímatel po dohodě s dodavatelem tepelné energie). V tomto termínu je pronajímatel povinen zajistit, aby byl nájemce písemně seznámen s konkrétním vyúčtováním (povinné náležitosti tohoto vyúčtování jsou pak vypočteny v § 7/2 vyhlášky č. 372/2001 Sb.).
Ve Vašem případě je klíčové, ke kterému datu Vám pronajímatel vyúčtování nákladů v minulosti předkládal. Dle § 7/5 vyhlášky č. 372/2001 Sb. je totiž nedoplatek/přeplatek vyplývající z vyúčtování splatný do 7 kalendářních měsíců po uplynutí zúčtovacího období.
V současné chvíli Vám proto lze doporučit obrátit se na bývalého pronajímatele s písemnou výzvou
a) k předložení vyúčtování nákladů (způsobem a s náležitostmi dle shora uvedené vyhlášky) a
b) k vrácení přeplatku/doúčtování nedoplatku, které z tohoto vyúčtování vyplývají. V této výzvě je vhodné upozornit pronajímatele na jeho konkrétní povinnosti dle shora uvedené vyhlášky, pro případ přetrvávající pasivity upozorněte pronajímatele na svou připravenost domáhat se předložení vyúčtování soudní cestou, včetně vrácení přeplatku dle pravidel pro vracení bezdůvodného obohacení dle § 451 a násl. Občanského zákoníku.
Pokud pronajímatel nebude na tuto výzvu reagovat, nezbude Vám, než se obrátit na soud (v tomto případě samozřejmě nemusíte být zastoupena advokátem).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.