Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)
V roce 2007 proběhlo dědické řízení po mém otci, kterého jsem se nezúčastnil, ani jsem nikomu nedával plnou moc. Domnívám se, že jsem mohl být podvodně z tohoto jednání vyloučen. I když asi promlčecí lhůta již uplynula, je možné někde požádat o záznam z tohoto dědického řízení? Kde a co k tomu potřebuji? Děkuji, Svatopluk

ODPOVĚĎ:
Právo na vydání dědictví se promlčuje v obecné tříleté promlčecí době. Ta běží od právní moci rozhodnutí o skončení dědického řízení (§101 a 105 obč. zákoníku). Vlastnické právo se nepromlčuje, u dědického práva se tak jedná o výjimku.
Pokud víte, kde váš otec měl bydliště v okamžiku smrti, zkuste kontaktovat takto příslušný okresní soud. Právo nahlížet do spisu sice mají jen účastníci a jejich zástupci, mohl byste však prokázat právní zájem nebo vážné důvody, na základě kterých by vám takové povolení mohl dát předseda senátu. S sebou si určitě vezměte průkaz totožnosti, popř. i rodný list.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.