Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji ve výrobě a jsem ohodnocena od kusu. V červnu 2004 jsem měla normu 25 kusů/20,50 Kč za ks. V lednu 2010 norma 35ks/18 Kč za ks. Na podzim v 2010 přibyla operace při výrobě, v březnu 2011 další. V pátek 3.6.2011 nám bylo ústně sděleno, že od pondělí 6.6.2011 musím vyrobit 40kusů/16 Kč za kus.

Nic jsem nepodepsala, já ani dalších 150 spolupracovnic. Zaměstnavatel si poznamenal, že jsem byla s rozhodnutím seznámena. Jsem samoživitelka a vůbec ho nezajímá, že při všech odečtech mi měsíčně zůstane na obživu asi 2300 Kč. Je postup zaměstnavatele správný? Na pracovišti nemáme zastání ani u mistra, ani u žádného nadřízeného. Nikdo s námi zaměstnanci nechce o ničem mluvit, ani si nás vyposlechnout. Nevíme jak postupovat, na koho se obrátit, kdo by stál při nás a pomohl nám obhájit své peníze za vykonanou práci. Musíme odvést 100% práci s milimetrovou přesností, a tak bychom za ni rády byly ohodnoceny. Děkuji, Zuzana

ODPOVĚĎ:
V tomto případě záleží na tom, jak máte v pracovní smlouvě sjednánu mzdu. Pokud máte mzdu sjednánu jako úkolovou s tím, že cena jednoho vyrobeného kusu je stanovena vnitřním předpisem zaměstnavatele, dalo by se polemizovat, zda je v souladu se zákonem takový způsob sjednání mzdy a zda je takto sjednaná mzda stanovena určitě. Je to ovšem pouze teoretický boj, kvůli kterému byste se musela soudit a rozporovat platné sjednání pracovní smlouvy, což bych v tomto případě nedoporučovala.
Pokud jste společnost, kde existují odbory, tak se obraťte na ně, případně v souladu se zákoníkem práce odbory mohou být z iniciativy zaměstnanců založeny – tomu zaměstnavatel bránit nemůže.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.