Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsme společenství vlastníků bytových jednotek. Náš dům je samostatný, má 26 bytových jednotek. V domě v 1. NP se nachází výměníková stanice, na kterou mají jednotliví vlastníci na katastru  nemovitostí zapsáno věcné břemeno. Z výměníkové stanice, která je napojena z obecní plynové kotelny je napojen náš dům a dále sousedící obytný dům se 48 byty. Vlastníkem výměníkové stanice je  soukromý podnikatel, který v obci zajišťuje tepelné hospodářství, kotelnu má v pronájmu od obce.

Z výměníkové stanice je zajišťován rozvod tepla a TUV, rozvody jsou ve vlastnictví SVJ. Jeden z rozvodů tepla pro náš dům je umístěn v této výměníkové stanici a vlastník výměníkové stanice nám při opravě nebo havárii účtuje vypuštění a následné napouštění. Také je ve výměníkové stanici umístěn hlavní vodoměr, ke kterému nemáme přístup. Má vlastník výměníkové stanice povinnost přispívat společenství vlastníků jednotek do fondu oprav dle m2, tak jak to činí všichni vlastníci bytových jednotek? Má právo účtovat práce spojené s vypuštěním a zpětným napuštěním? Děkuji, Martina

ODPOVĚĎ:
K první otázce: Tato povinnost mu ze zákona neplyne
Ke druhé otázce: Pokud není ve smlouvách mezi vlastníkem výměníkové stanice a oprávněnými z věcného břemena (příp. dalšími uživateli, kteří jsou ve smluvním vztahu s vlastníkem) určeno jinak, nesou náklady běžných oprav a údržby uživatelé věci.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.