Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V průběhu prázdnin jsem půjčila 20.000Kč příteli mé kamarádky. S tím, že mi nabídl, že mi je do měsíce vrátí a přidá k tomu 10.000 Kč navíc. Abychom měli půjčku evidovanou, sepsali jsme smlouvu o půjčce. V ní jsme tento vztah popsali. Dále jsme se v ní domluvili, že za každý den prodlení zaplatí 1.000Kč navíc. Již více než měsíc a půl mi tvrdí, že mi peníze pošle na můj účet, který zná.

A stále peníze nemám. Pro upřesnění - jedná se o finančně zajištěného podnikatele, takže ve finanční nouzi zajisté není. Dle jeho slov „si jen u bankovních institucí nechtěl pokazit pověst tak nízkou půjčkou“. Má otázka zní: je jistina vymahatelná exekučně (nebo jiným způsobem), nebo se na mě bude nahlížet jako na lichváře? Děkuji, Pavlína

ODPOVĚĎ:
Úrok má charakter lichvy.  Takže  osobně bych Vám doporučila, abyste nasmlouvaný úrok nepožadovala, ale žalovala jen půjčenou částku – seberete protistraně argument, kvůli kterému by se jednoduchá věc mohla táhnout zbytečně dlouhou dobu. Soud nebude mít problém přisoudit Vám nárok na uhrazení půjčené částky, kdyby se zaobíral legálností úroku, zbytečně by mohla být rozebírána platnost celé smlouvy. Nejdříve podejte žalobu na plnění k soudu a až potom může dojít až k provedení exekuce. Samozřejmě můžete žádat řádné úroky z prodlení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.