Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím Vás o radu, jedná se o prodej pozemku, který sousedí našemu pozemku-máme zde  rodinný dům se zahradou.Více jak rok jsem vedli jednání s Pozemkovým fondem ČR v Brně s  tím, že o daný pozemek máme zájem. Důvodem byla především skutečnost , že můj děda (vlastník  nemovitosti) se již dlouhá léta věnuje včelaření, je řádným členem Českého svazu včelařů a daný pozemek chtěl využít pro účely včelaření. Dalším důvodem je fakt, že k našemu  pozemku (zahradě za domem) je velmi špatný přístup autem nebo jakoukoli zemědělskou  technikou.

Máme zde vjezd do garáže, z důvodu postavené novostavby na sousedícím pozemku.  Tyto skutečnosti nás vedly k tomu ,že jsme o pozemek projevili zájem a domnívali jsme se,  že vzhledem k tomu, že zde bydlíme více jak 50 let, bude naší žádosti o pronájem a poté  případnou koupi pozemku vyhověno tím, že budeme alespoň zařazeni mezi zájemce. Z  Pozemkového fondu jsme po měsících korespondence dostali informaci, že na daný pozemek proběhne věřejná dražba obálkovou metodou, protože je více zájemců.
Nakonec vše proběhlo zcela jinak. Dalším dopisem nám bylo však sděleno, že pozemek je zařazen do veřejné nabídky pro  oprávněné osoby dle § 11a zákona č.229/1991 Sb. s lhůtou pro podání žádostí  22.11.2010. Veřejné nabídky jsme se zúčastnili, nicméně nám bylo telefonicky sděleno, že  oprávněnou osobou nejsme a tudíž šance na získání pozemku nemáme. Dožadovali jsme se  písemné odpovědi, jak se bude dále postupovat. Bylo nám sděleno, že již pozemek bude převeden na jinou oprávněnou osobu. Nesouhlasíme s tím, že  jsme nebyli zařazeni mezi oprávněné osoby a nedostali jsme tím šanci se o pozemek ucházet. Domníváme se, že skutečnost, že vedle pozemku žijeme prokazatelně již přes 50let, že jsme chtěli využít pozemek ke všeobecnému prospěchu (včelaření) a hranice našeho pozemku přímo sousedí s pozemkem PF, je dostatečná pro zařazení mezi  oprávněné osoby. Jaký je prosím Váš názor, máme nějakou šanci při odvolání? Pokud ano, na  co se při odvolání zaměřit, jak nejlépe formulovat? Moc děkuji za Váš názor. Daniela

ODPOVĚĎ:
Oprávněné osoby dle tohoto zákona jsou osoby, kterým byla v minulosti určitým v té době podle práva, avšak nespravedlivým způsobem odňata půda, budova nebo stavba, patřící k původní zemědělské usedlosti, přešly na stát nebo na jiné právnické osoby v době od 25. února 1948 do 1. ledna 1990.
Způsoby přechodu jsou vyjmenovány v § 6 tohoto zákona. Pokud se tedy řadíte mezi tyto osoby, což vzhledem k Vašemu dotazu nepředpokládám, nedoporučuji Vám podávat v této věci odvolání, neboť s největší pravděpodobností neuspějete.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.