Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Prosím o pomoc při řešení koupě 1/2 domu. Firma u které pracuje manžel nám nabídla odprodej domku, ale součástí je také prodej septiku, který je umístěn na cizím pozemku. Již dlouho se snažíme, abychom se nějak dohodli, neboť jiné bydlení nemáme, ale obavy ohledně septiku a dalšího řešení tzn. následná likvidace septiku po vybudování kanalizace v obci. Zjistila jsem, že nemovitost nelze prodat bez septiku nebo připojení ke kanalizaci. Dále nesouhlasíme s odhadem jelikož, v něm dostatečně nezohlednili stav nemovitosti včetně přípojky vody, která je původní asi 60 let a je v havarijním stavu.

Další věcí je, že se jedná o 2 dvojdomky a třetí, který využívá již zmíněný septik prodali za minimální cenu a septik a ostatní problémy neřešili vůbec (ať si to vyřešíme my, jako budoucí vlastníci, když budou používat náš septik). Toto nám připadá nespravedlivé. Tehdejší částka za prodej stejné 1/2 dvojdomku byla kolem 100.000 Kč a po nás chtějí 1.200.000 Kč. Poslali jsme jim návrh, kde je žádáme o snížení ceny nemovitosti, ale snížení zamítli a na ceně trvají. Vyvíjejí na nás neustále nátlak, abychom nemovitost koupili, jinak, že to prodají i s námi, a zvýší nám nájem, tak, že to nebudeme moci zaplatit! Samozřejmě jsme písemně odpověděli, že o nemovitost máme zájem, jen bychom chtěli vyřešit další náklady, které bude třeba řešit (stará přípojka vody, kanalizace, okna, střecha... téměř vše původní) po případné koupi domu atd. Prosím, pomozte při řešení, jsme zoufalí a máme obavy abychom nepochybili a neprohloupili. Nevíme jaké kroky učinit. Již dávno jsme nemovitost chtěli koupit, ale bylo řečeno (ne písemně), že nám ji neprodají a když, tak za zůstatkovou cenu. Dnes je bohužel situace jiná.
Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Bohužel, ráda bych řekla, že máte právo majitele domu donutit do bezproblémové dohody, ale fakt je ten, že nemáte (tedy pokud nemáte dohodnuté předkupní právo nebo uzavřenou smlouvu o smlouvě budoucí). Podmínky určuje majitel bytu a zájemce na ně buď přistoupí nebo nepřistoupí. Na druhou stranu se ale nenechte zastrašovat a vtlačit do kouta, protože za těchto podmínek bude prodej nemovitosti těžko uskutečnitelný i s jiným zájemcem (navíc, kdo má zájem kupovat nemovitost i s nájemníky – nikdo). Na Vašem místě bych nechala návrh kupní smlouvy sepsat advokátem (s tím, že bude objektivní a budou v něm zhodnoceny všechny skutečnosti – ať už pozitivní nebo negativní – o stavu objektu) a cenu nechat nezávislým znalcem odhadnout. Pokud se bude majitel nemovitosti i dál stavět proti rozumné dohodě, nejspíš bude nejlepší zkusit si najít jiné bydlení.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.