Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Ve SJM vlastníme 26% podíl na domě, kde je 8 bytových jednotek různé velikosti a kategorie. Jsme 4 spolumajitelé, každý užívá jeden byt, ostatní jsou nájemní - užívání na základě nájemní smlouvy. Spolumajitelé užívají ty byty, na které bylo zřízeno užívací právo (dekret) původním majitelem před prodejem domu (město). Nikdo nevlastní "svůj" byt, ale podíl na všech, nebyla sepsána dohoda o  užívání.
Po rozvodu, kdy dohoda o vypořádání není možná, navrhuji rozdělit náš podíl na polovinu. Získám užívací právo k bytu, pokud byl dekret jen na mé jméno? Marie


ODPOVĚĎ:
Pokud jenom rozdělíte podíl, který spadal do SJM, tak se na charakteru spoluvlastnictví nic nezmění, pořád budete vlastnit část na všem. Nejlepší by bylo po vypořádání SJM změnit podíly ve spoluvlastnictví – tedy určit podíl jinak než procentuálně, a nebo rovnou spoluvlastnictví zrušit s tím, že bude každému ze spoluvlastníků určeno kolik a jakých bytů vlastní a jaký je jeho podíl na společných prostorách (a toto řešení bych i z hlediska jistoty budoucích právních vztahů doporučila).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.