Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dům,ve kterém je několik bytových jednotek,byl před půldruhým rokem vydražem manželovým zetěm.Dům byl i s manželovým ,,právem na dožití".Já bohužel toto právo neměla,protože on to právo měl jěště před uzavřením našeho manželství.Smým mužem jsme se nyní přestěhovali do jiného bytu,který je přístavkem domu a bývalý byt jsme přenechali novému majiteli(zet)Manžel má i v tomto druhem bytě,,právo na dožití" a já opět ne.Nový majitel domu i přístavku,ve kterém nyní bydlíme,mi často dává najevo,že po manželově smrti budu muset byt(přístavek) bez jakehokoliv odškodnění opustit.S manželem žiji v tomto domě 16let.Do dnešního dne jsem nedostala nic k podepsaní a už vůbec nevím jaké mám zde práva a co mě opravdu čeká v případě manželovi smrti,nebo rozvodu. Proto Vás prosím o radu, děkuji Martina.


ODPOVĚĎ:
V současné době máte skutečně právo bydlení pouze odvozené od doživotního užívání Vašeho manžela. Po jeho smrti, nebo rozvodu nemáte žádná práva, a budete muset toto bydlení opustit, nebo sjednat s majitelem bytu nájemní smlouvu. Tu ovšem není, tento majitel, povinen podepsat. Pokud se se zetěm nedohodnete, neexistuje žádná zákonná cesta, jak Vám doživotní bydlení zajistit.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.