Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem v insolvenci jako fyzická osoba. K dnešnímu dni mám zaplaceno 30% z dlužné částky nezajištěným věřitelům. Zajištěný věřitel nechce v tuto danou chvíli řešit své nároky prodejem mé nemovitosti. Ale je ochoten přijmout splátky. Tak se ptám, zda je možné nemovitost pronajmout manželovi a příjem cca 5000,- hradit na insolvenci.

Manžel by z následného pronájmu mohl hradit pohledávky u banky cca 30.000 Kč. Je prosím tento postup právně v pořádku, abych se nedopustila v insolvenčním řízení nějaké chyby. Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
Nepíšete, zda jste již splnila podmínku 5ti let u oddlužení. Předpokládám tedy, že máte uhrazeno 30% ze svých nezajištěných závazků a ještě máte nějaký čas splácet pro splnění podmínky časového pětiletého testu. Dle ustanovení insolvenčního zákona má od právní moci rozhodnutí o schválení oddlužení plněním splátkového kalendáře dispoziční oprávnění k majetku náležejícímu do majetkové podstaty dlužník - tedy vy, ale pozor to neplatí, pokud se jedná o majetek, který slouží k zajištění. K tomuto majetku má dispoziční oprávnění insolvenční správce poté co mu jsou uděleny pokyny k nakládání s majetkem od zajištěného věřitele. Takže bych právní úkon pronájmu nemovitosti projednala s insolvenčním správcem, vyčkala sdělení zajištěného věřitele a souhlasu s pronájmem. Pokud by např. chtěl zajištěný věřitel nemovitost v blízké budoucnosti prodat a vy tam měla sjednaný pronájem, mohlo by to činit určité problémy a nemáte k tomuto právnímu úkonu sama oprávnění.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.