Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 5.00 (1 hlas)
Zůstávají v platnosti smlouvy i poté, co byla jedna z osob, které ji uzavíraly, zbavena způsobilosti k právním úkonům? Poskytujeme sociální služby klientům s mentálním postižením. S jedním z nich byla sepsána v roce 2008 smlouva o poskytnutí sociální služby.

Nyní u něj došlo ke zbavení způsobilosti k právním úkonům (jinak řečeno zbavení svéprávnosti). Je na smlouvu, kterou před 4 lety uzavřel, pohlíženo jako na platnou, nebo je třeba uzavřít s jeho opatrovníkem novou. Opatrovník obdržel kopii staré smlouvy a s jejím obsahem souhlasí (stvrzeno písemně). Děkuji, Erika

ODPOVĚĎ:
Rozhodnutí soudu o zbavení způsobilosti k právním úkonům spadá do kategorie tzv. statusových rozhodnutí (tzn. rozhodnutí o osobním stavu) a má proto pouze tzv. konstitutivní účinky. Tímto rozhodnutím je proto od okamžiku jeho právní moci založena neschopnost dotčené osoby nabývat prostřednictvím vlastních právních úkonů práv a povinností; toto rozhodnutí působí tedy tzv. ex nunc, tj. od okamžiku jeho právní moci do budoucna, nikoli však do minulosti (rozhodnutí tedy nemá zpětnou účinnost).
Smlouva o poskytnutí sociální služby uzavřená Vaším klientem v roce 2008 tedy zůstává i nadále v platnosti. Veškeré další právní úkony, které by se této smlouvy týkaly (např. její změna prostřednictvím dodatku, výpověď smlouvy apod.) je však oprávněn učinit již pouze opatrovník Vašeho klienta (§ 38/1 Občanského zákoníku).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu připomínám, že smlouva o poskytnutí sociální služby z roku 2008 by mohla být prohlášena za neplatnou pouze v případě, že by v okamžiku jejího podpisu jednal Váš klient v duševní poruše, která ho činila k tomuto právnímu úkonu neschopným. Pokud však tyto okolnosti v roce 2008 nenastaly, není zapotřebí se platností smlouvy vůbec zabývat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.