Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Musí být podepsaná smlouva o delimitaci pracovníků mezi firmami? Stávající firma, kde jsme zaměstnáni nám sdělila, že od ledna 2012 jsme převedeni na novou firmu. Nová firma však s delimitací nesouhlasí. Proto se ptám, musí být souhlas všech? Jak končící firmou, novou firmou a zaměstnanců?

Stávající firma nám nedává a nechce žádnou výpověď z prac. poměru dát, natož podle §52, c., s tvrzením, že nastávající firma je podle EVROPSKÉHO PRÁVA povinná delimitaci přijmout. Tento týden chce nastávající firma s námi uzavřít pracovní poměr. Pokud nepodepíšeme, tak nabírá nové pracovníky. Můžeme tedy nové pracovní smlouvy podepsat, když s námi současná firma neukončila pracovní poměr? My požadujeme výpověď podle §52, c. Je možné ukončit pracovní poměr bez výpovědi? Lze vysoudit odstupné, v případě neplatnosti delimitace? Děkuji, Řehoř

ODPOVĚĎ:
Ve Vašem případě není rozhodně nutné podávat (či udělovat) výpovědi. Pokud dochází k převodu činnosti zaměstnavatele (nebo části činnosti zaměstnavatele) k jinému zaměstnavateli, přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů v plném rozsahu na přejímajícího zaměstnavatele a to včetně práv a povinností, byť s časovou limitací, z kolektivní smlouvy (§ 338/2 zákoníku práce).
V této souvislosti není rozhodné, jaký je právní důvod převodu či zda dochází zároveň k převodu vlastnických práv, za přejímajícího zaměstnavatele se dle zákoníku práce považuje právnická nebo fyzická osoba, která je způsobilá jako zaměstnavatel pokračovat v plnění úkolů nebo činností dosavadního zaměstnavatele.
Lze tedy souhlasit s Vaším současným zaměstnavatelem, že nová společnost je povinna přejmout všechny stávající zaměstnance tak, jako by s nimi pracovní smlouvy uzavřela sama (není zde však potřeba argumentovat evropským právem, český zákoník práce postačí). Nové uzavírání pracovních smluv nelze zaměstnancům rozhodně doporučit, nový zaměstnavatel se tímto způsobem obvykle snaží vnutit zaměstnancům méně výhodné podmínky.
Pokud bude výpověď zaměstnance podána do 2 měsíců od převodu práv na nového zaměstnavatele (popř. pokud bude pracovní poměr zaměstnance ve stejné lhůtě rozvázán dohodou, může se zaměstnanec u soudu domáhat určení, že k rozvázání pracovního poměru došlo z důvodu podstatného zhoršení pracovních podmínek v souvislosti s převodem práv na nového zaměstnavatele. Pokud by se zaměstnanci podařilo tyto skutečnosti prokázat, vznikne mu dle § 339a/2 zákoníku práce právo na odstupné ve výši dle § 67/1 zákoníku práce (výše odstupného je od 1. 1. 2012 odstupňována dle délky pracovního poměru).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu podotýkám, že dle § 339/1 zákoníku práce jsou dosavadní a přejímající zaměstnavatel povinni nejpozději 30 dnů před plánovaným převodem práv na přejímajícího zaměstnavatele projednat všechny rozhodné aspekty takového převodu s odborovou organizací a radou zaměstnanců (není-li jich, jsou povinni informovat všechny zaměstnance, kterých se převod dotkne).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.