Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám ve vlastnictví pozemek, který je v užívání obce jako veřejné prostranství. Se souhlasem obce jsme na tomto pozemku cca před 5 roky na vlastní náklady vybudovali živičný povrch pro parkování.
Obec nyní bez mého souhlasu změnila způsob užívání, čímž došlo ke zhoršenému vjezdu a výjezdu k nemovitosti, navíc odstranila část mnou vybudované zpevněné živičné plochy. Jak se mohu bránit? Děkuji, Tamara

ODPOVĚĎ:
Pokud znamená, že "v užívání obce" je nájemní smlouva, tak změna způsobu užívání může být v rozporu s účelem nájemní smlouvy (pokud máte účel ve smlouvě vyjádřen). Pokud tomu tak není a ani ze smlouvy není účel nájmu zřejmý, můžete se bránit odpovědností za škodu - pokud jednání obce poškozuje Váš pozemek a znepřístupňuje Vaši nemovitost, můžete žádat uvedení do původního stavu, požadovat upuštění od způsobu užívání, v krajním případě kompletni zakázání (odstoupení od smlouvy) užívat Váš pozemek. A samozřejmě úhradu škody vzniklé.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.