Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jak postupovat v případě odvolání proti rozhodnutí soudu prvního stupně. Zejména se mi jedná o to, jaké formální náležitosti by mělo odvolání mít, aby jej nezamítli, případně v jakém zákoně najdu náležitosti pro odvolání. Kromě toho bych Vás chtěla požádat o radu, co je vhodné v odvolání napadnout či na co se odvolávat.

V daném případě bylo rozhodnuto na základě "úsudku" soudce - protože nebylo možné určitou skutečnost prokázat ani vyvrátit, usoudil soudce, že se nestala. Je možné se odvolávat na nedodržení presumpce neviny? Děkuji, Zuzka

ODPOVĚĎ:
Záleží na tom, jaké odvolání chcete podávat (k civilnímu soudu, trestnímu soudu). Náležitosti vždy najdete v tzv. řádech (občanský soudní řád z.č. 99/1963 Sb., § 201 a násl., trestní řád z. č. 141/1961 Sb., § 245 a násl.) Odvolání v daném předpise má vymezeny důvody, pro které se lze odvolat, a to buď konkrétně nebo obecně.
nelze stanovit obecně, zda nepřihlédnutí k nějaké okolnosti znamená pochybení soudce ani zda je to odvolací důvod.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.