Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 3.00 (2 hlasů)
Chtěl jsem se zeptat jestli jsem jako dědic povinen platit i dluhy, které vznikly na zděděné nemovitosti až po smrti zůstavitele. Jedná se o nemovitost na pronajatém pozemku a pozůstalostní řízení trvalo skoro deset let.

Jedná se o dluh za pronájem (majitel pozemku Lesy ČR se přihlásil se svým požadavkem v průběhu dědického řízení) a dluh na nezaplacené dani z nemovitosti (příslušný finanční úřad se k této pohledávce nepřihlásil – zatím). Děkuji, Gustav

ODPOVĚĎ:
V prvé řadě je třeba upozornit na to, že dědic se stává dědicem již ke dni smrti zůstavitele, ne až pravomocným skončením dědického řízení (§460 obč. zák.). Tím by totiž nastal stav, že zemřelý by byl vlastníkem i po své smrti.
V období mezi nabytím dědictví a potvrzením jeho nabytí jsou oprávněni a povinni všichni dědici zůstavitele, kteří dědictví dosud neodmítli. Za zůstavitelovy dluhy však odpovídají jen do výše ceny nabytého dědictví.
Je však také třeba sledovat, zda pohledávka již nebyla promlčena.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.