Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Má dcera bydlí v nájemním bytě, který patří městu. Byt nemá odkoupený. V minulosti se několikrát stalo, že nájem nezaplatila z důvodu nezaměstnanosti. Dluží asi 60.000 Kč. Po dohodě o splátkovém kalendáři tento dluh splácí měsíčně částkou 1000,- Kč.

Od loňského roku pracuje, ale opozdila se nyní s placením nájemného, tj. má platit nájem za červenec a srpen. Dnes jí doručil poslíček z městského úřadu, že má okamžitě zaplatit dluh na nájemném, což dělá i s úroky a penálem 124.000,-kč, nebo se do 15.8. z bytu vystěhovat. Tuto částku není schopna zaplatit, ani nedostane půjčku a nemůže jí pomoci nikdo z rodiny. Ihned se obrátila na městský úřad s tím, že se pokusí uhradit poslední dva nájmy a zbylou dlužnou částku bude dále splácet. Bylo jí odpovězeno, že se má 25.8. dostavit k jednání na úřadě se všemi podklady a úředník jí řekl, že její byt bude nabídnut ke koupi (ona na něj prostředky nemá). Z toho bude uhrazen dluh na nájemném a zbytek dostane ona, ale musí se z bytu vystěhovat. Je nějaká možnost, aby mohla v bytě zůstat? Jak vše řešit? Děkuji, Otýlie

ODPOVĚĎ:
Vaše dcera neplacením splátkového kalendáře ztratila výhodu splátek a zcela po právu byl vymáhán celý dluh k okamžité úhradě.
Jediná cesta pro ní je dohodout se s věřitelem.
Neplacení nájemného je důvodem k výpovědi z nájmu bytu bez přivolení soudu. Oznámení o vystěhování se tedy nelze bránit.
Pokud dcera není schopná byt odkoupit a město s ní nechce jednat o dalším možném splácení, neexistuje možnost jak docílit toho, aby dcera byt mohla dále užívat.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.